Det här var nog det värsta jag har hört! En norsk barnmorska som tyckte att en kvinna förtjänade en tuff förlossning för att hon svor. Sådana människor borde inte få jobba med folk.

Nu svor jag inte under min förlossning men när man föder barn är man i ett så utsatt och känsligt tillstånd att man bör få göra precis vad man vill utan att bli ifrågasatt. Det är ju trots allt inte sjukhuspersonalen som gör det mesta av jobbet utan den födande kvinnan.

Sån där brist på respekt gör mig mörkrädd, samtidigt är jag inte helt förvånad. Exemplet här var av det mer bisarra slaget men jag har hört många exempel på hur kvinnor blir ifrågasatta och överklrda mitt under pågående förlossning och så borde det inte vara.

Själv hade jag världens underbaraste personal på förlossningen ända tills efter lillskruttan var född. Då blev det skiftbyte och in kom en ganska okänslig och elak barnmorska som började med att brutalt trycka mig på magen för att få ut en massa blod. Ok att det var rutin men hon hade ju kunnat börja med att förvarna om att hon tänket trycka det hårdaste hon kunde innan hon sprutade ner halva förlossningssalen med mitt blod.

Jag hade skrivit i mitt förlossningsbrev att vi ville åka hem så fort som möjligt om det inte var några medicinska komplikationer och det skulle förstås den otrevliga barnmorskan ifrågasätta. Jag trivs absolut inte på sjukhus och ville hem till min egen säng i mitt eget hus så fort som möjligt men hon skulle absolut tvinga mig att stanna kvar en natt trots att både jag och bebisen var pigga och förlossningen hade gått som en dans. Tillslut efter mycket argumenterande och tårar från min sida (jag var ju mitt känsligaste jag) så fick vi åka hem, men ”på egen risk” som hon uttryckte det och med tillägget att hon inte tyckte det var någon bra idé.

Så när jag läser om oempatiska barnmorskor blir jag faktiskt skitförbannad. Till alla kvinnor som ska föda säger jag som Grynet ”ta ingen skit”! Känner du inte förtroende för barnmorskan så kräv att få byta på en gång. Det är din förbannade rätt.

Annonser