Som många av oss vet, och upplever, så är det, för de flesta av oss, mer jobb än att bara få ut bebisen för att få tillbaka sin kropp efter en graviditet.
Vissa kan oönskat ha rasat i vikt så de knappt är en tandpetare av sitt forna jag, och lite vanligare, ökat i vikt, och lite för sent fått inse att det inte bara var vatten och bebis som höjt siffrorna på vågen med tvåsiffriga tal.

Hur gör man då?
Hur blir man av med de där dallriga kilona som var mer än moderkakevikt, och hur hamnade ”bebismagen” på låren och överarmarna?
Kanske går det att rädda den tidigare älskade putiga rumpan som verkar ha vittrat bort till en platt historia som bäst serveras efter ärtsoppa, med en klick sylt och lite grädde till?

Vi alla känner väl till att under amningen ska man inte banta. Faktum är att jag tar för givet att ni vet att man inte ska banta alls.
Leva bra, äta bra, äta rätt och motionera är ju A och Ö i alla människors liv, och kanske viktigare för en nybliven mamma som faktiskt ska orka med om dagarna.
Även vi mammor som inte ammar bör nog fortsätta med ett sunt leverne rakt av.

Hur räddar du mammakroppen då?

Ett tips till de ammande som vill minska i vikt och vill ge minskandet en putt i rätt riktning, men ändå äta bra, äta sig mätt, och inte riskera mjölken och dess flöde, kan jag varmt rekommendera en LHCF-diet.
GI, kombinerat med barnvagnspromenaderna är det en ganska enkel väg för många, men att skippa kolhydrater kan, med varningens ord, bråka med hormoner och känslor man redan har en hel del av.

ViktVäktarna har även ett program riktat till ammande kvinnor. Jag är inte insatt nog för att uttala mig om dess effektivitet, och personligen faller inte pointsräknande, eller kaloriräknande, mig i smaken.
Jag vill kunna ÄTA.

Därför satsar jag nog mer på att påtala vikten av motion och vad lite muskler kan göra med din kropp.
Du kan inte punktbanta, men du kan forma om dig med hjälp av träning.

Obs! Tänk på att du ska njuta den första tiden med bebisen!
Vänta med träning till efterkontrollen är avklarad.

trana

Är du intresserad av några enkla träna-hemma-tips?

Rumpa och lår
Ligg på rygg och placera fötterna, med lätt böjda knän, en bit nedanför rumpan och låt armarna ligga utmed sidorna av kroppen. Lyft höfterna mot taket, och sänk, sakta, utan att rumpan vidrör golvet. Upprepa ett tjugotal gånger.

Kissande hunden.

Knäböj.
Stå med fötterna i linje med axlarna, tårna ska peka framåt. Spänn magmusklerna och rumpan lite och böj knän och höfter samtidigt. En bra punkt är att tänka att knäna ska nå över tåspetsen.

Mage
Rocka loss midjan! Köp en rockring och börja rocka samtidigt som du kan se till att få knipövningarna gjorda.

Armar
Har du en bebis? Perfekt!
Du kan du roa bebisen samtidigt som du kommer i form.
Stå stadigt med fötterna och hissa bebis upp och ner.

Du kan även ligga på rygg på ett plant underlag och lyfta bebisen upp och ner.

Armhävningar och hantlar är ju andra självklara smarta alternativ.

Annonser